NIEUWSARCHIEF2020-03-26T23:31:30+00:00

NIEUWSARCHIEF

27 januari 2020, 10-12 uur, of 29 januari 19-21 uur: het hele verhaal van “lekker eten voor een duurzaam warm huis”

Het halve verhaal is: “Lekker eten voor een duurzaam warm huis”. Het hele verhaal is ietsje groter. Luisteren en je vragen stellen, op 27 of 29 januari, in de Groene Hub! Een soort open spreek- en vragen uur….. Zal vaker gebeuren. Als je met een buurtgroep wil komen: prima, maak een afspraak met ons. We hebben genoeg kwartiermakers die dat willen verzorgen!

15 januari 2020: warmtefoto’s maken, lezen en interpreteren, 19-21 uur

Dit werd een speciale avond over warmtefoto’s lezen en interpreteren, in de eerste plaats voor de kwartiermakers van GroenGas QuickFit in Gaasperdam, maar andere belangstellenden waren ook welkom in de Groene Hub. Baudouin Knaapen van Stichting !Woon gaf uitleg  over hoe de foto’s goed te maken, maar bovenal goed te interpreteren. Behalve de warmtefoto’s stond ook het belang van goede ventilatie deze avond op de agenda. Degene die een eigen camera hadden gingen al eerder met Baudouin de wijk in om foto’s te maken. De avond werd goed bezocht: tussen de 15 en 20 mensen!

Feestelijke Openingsbijeenkomst “De Groene Hub”

Op 19 december 2019 was iedereen welkom die betrokken is bij Stichting Cocratos, bij het project Gaasperdam SLIMnaar QuickFit Aardgasvrij (als kwartiermaker of gewoon belangstellende buurtbewoner, bij de Donut-Deal(s)), of bij de Proeftuin Leven Lang Leren….. We openden toen officieel De Groene Hub, onze doe- en leergemeenschap waarin sociale en duurzame koplopers samenkomen EN samenwerken, op Holendrechtplein 44. Van 17-19 uur brandde het vuur en schonken we gluhwein en soep. ZO-Bestuurder Dirk de Jager (met de portefeuilles duurzaamheid en democratische vernieuwing) voerde  de Openingsceremonie uit. Alle lokalen, elk met een ‘eigen’ gezicht, konden verkend worden. 150-200 mensen waren aanwezig en maakten maar al te graag kennis met de diversiteit aan activiteiten. Smaakt naar meer…. Voor een filmimpressie: klik hier!

Download hier de uitnodiging (voorkant resp. achterkant).

Workshop “Energiedemocratie: de klimaatcrisis als kans voor een nieuwe economie?”

Op 6 en 7 december 2019 werd de Conferentie “De stad van morgen” georganiseerd, in Hart voor de K-buurt. Tijdens 1 van de workshops stond ons GroenGas-verhaal centraal, met name hoe wij de vergister Publiek-Civiel-Privaat willen gaan organiseren. Immers, de omschakeling van een centraal fossiel systeem naar een decentraal duurzaam systeem biedt allerlei kansen. Rechtvaardig, democratisch, met vernieuwende modellen van lokale opwek en lokaal eigenaarschap van de energy commons! Samen kijken we naar inspirerende steden zoals Barcelona, Plymouth en Wolfhagen, en ook dichter bij huis, in Bronckhorst bijvoorbeeld. En: hoe we dat in Amsterdam willen doen natuurlijk! De centrale vraag: hoe kunnen we groots anders denken én doen, met als Casus Gaasperdams GroenGas. Het werd een boeiende sessie met 35 mensen en veel bijval! Zie hier de presentatie van projectleider Anne Stijkel.

“Naar een Ma.AK akkoord”! Met o.a. aandacht voor de Donut Deal(s)

Op 9 november 2019 namen we deel aan “De Verenigde Straten van Amsterdam”. Een dag waarin de Amsterdamse democratie centraal stond, in combinatie met de Amsterdamse verduurzamingsopgave. Op deze dag werd het Ma.ak Akkoord ondertekend, o.a. door wethouder Rutger Groot Wassink en vele lokale initiatieven, waaronder wij. Zie hier de link naar het Akkoord. Wij gaven op 9 november ook een workshop over het wel en wee van de Donut-Deal(s), stonden hiermee ook prominent op de voorpagina (en op pg 2) van de Ma_ako20-krant, en werden ook nog eens mooi gefilmd door AT5.

Nu op naar de follow-up! Het projectplan voor een volgende Donut-Deal voor inzameling van GF-E in Gaasperdam ligt al bij het subsidiebureau, afdeling buurtbudgetten ZO. Even afwachten…. er zijn eerst nog aardig wat bureaucratische hobbels te nemen!

Cocreatiebijeenkomst in Gein: “GroenGas in Gaasperdam, hoe dan?”

Op 17 oktober 2019 hielden we een besmettelijk leuke cocreatiebijeenkomst in Gein met alle geïnteresseerde buurtbewoners over de verschillende aardgasvrij opties, vooral voor eengezinswoningen, en met veel aandacht voor GroenGas QuickFit, verschillende financieringsconstructies en de wenselijkheid van collectieve inkoop. Met 73 mensen barstten we uit de ruimte in de Gein School, en verzonnen een list door met twee groepen te werken. Duidelijk werd dat dit niet een eenmalig gebeuren, maar het begin van een mooi proces! Zie hier de presentatie.

De Groene Hub: doe-leergemeenschappen ‘sociale verduurzaming’ landen in Gaasperdam!

Op 15 oktober 2019 kregen we de sleutel van “De Groene Hub”, de verbindende naam voor de doe-leergemeenschappen in sociale verduurzaming die we daar gaan ontwikkelen, in de voormalige Lotusschool, op Holendrechtplein 44, verscholen in het groen achter het winkelcentrum. Eerst 2 lokalen, inmiddels (sinds 2 december) de hele school! Dit alles is voortgekomen uit een hele boeiende Ma.ak tafelop 23 mei jl.  waar een mooie input voor het Ma.aK (Maatschappelijk Akkoord) werd geleverd. Een Akkoord dat op 9 november jl. werd gesloten met onze Amsterdamse wethouder Rutger Groot Wassink, verantwoordelijk voor de democratische vernieuwing! In De Groene Hub is ruimte voor o.a. een naaiatelier van de Stichting Pracht en Kracht om de 1e Donut-Deal vorm te geven met (voeren van) gordijnen (zie verderop), een ruimte voor leren en een ruimte voor de nog te ontwikkelen QuickFix-Brigade die helpt met SLIMME simpele technische verduurzamingsmaatregelen in huis, of je nu huurder of eigenaar bent! Lees hier meer over onze ontwerp principes.

3 oktober 2019 – De wijk uit: Bezoek aan Proeftuin Boven Pekela!

Op 3 oktober 2019 gingen we met acht buurtbewoners ‘buurten’ bij Boven Pekela. Gemeente Boven Pekela kreeg in oktober 2018 als ‘Proeftuin Aardgasvrij’ bijna 4 miljoen Euro subsidie van het Ministerie van BZK, voor het aardgasvrij maken van 600 woningen met GroenGasQuickFit (GGQF). Wij in Gaasperdam lopen met 13.000 woningen in hun kielzog…

GGQF-Boven Pekela is een initiatief van Stichting Samen Energie Neutraal:

Een filmpje van het bezoek:

De wijk in: met FIJN in Gein en LOS in Reigersbos

Op 14 september 2019 was het Fijn in Gein. De elektrische ‘Karel’ (met info en zitplek voor 8 personen) stond daar en ontving verschillende buurtgenoten, 1 op 1, om te praten over SLIM aardgasvrij worden. Op 28 september 2019 gingen we LOS in Reigersbos. Daar was ook de gloednieuwe ‘Kar zonder naam’, beheerd door Stichting COFORCE. Een mobiel ‘clubhuis’ met koffie, thee en info over de verschillende SLIMME aardgasvrij opties. Om mensen vast ‘op te warmen’. Geef jij hem/haar een pasende naam? Prijsvraag tot 22 oktober!

Acht nieuwe kwartiermakers ‘klaar’ voor Besmettelijke BUURTkracht 2.0 EN 3.0!

Op 10 en 17 september 2019 is de 1e kwartiermakersopleiding GroenGas QuickFit gegeven: acht mensen hebben die inmiddels succesvol afgerond. Die acht mensen trekken elk op eigen wijs vervolgens de buurten in – vanuit de principes van ‘besmettelijke buurtkracht’ – om met een kleine of grotere groep ’empowerende’ tafelsessies of picknicksessies te houden, of om een duurzame marktkraam te bemannen. Wil jij op de lijst voor een volgende cursus? Zodra er 6 of meer zijn, geven we hem opnieuw. Meld je aan bij diny.ceelen@cocratos.nl.

4 september 2019 – De wijk uit: Op naar de Hogedrukvergister!

Op 4 september 2019 gingen we met een hele delegatie van bewoners, ambtenaren en Partners als Waternet en Cooperatie Zuiderlicht naar de proefinstallatie van de Hogedrukvergister in Heerenveen. In het filmpje hieronder een sfeer impressie. En hier de presentatie. Wil je meer inhoudelijk weten over ontwerper  van de vergister, Kirsten Zagt: zie www.bareau.nl

20 juni 2019 – Amsterdams Klimaat Akkoord en ‘onze’ Donut-Deal, met Kate Raworth!

Op 20 juni 2019 is het Nieuw Amsterdams Klimaat Akkoord gelanceerd, in het kader van We Make The City Better for All of Us. En aansluitend: de 1e Donut-Deal, samen met Kate Raworth!

De Britse econome Kate Raworth heeft de Donut-economie bedacht. Maar dat daar een heuse Donut-Deal “Smart Window Dressing’ uit zou kunnen komen? Een mooi staaltje meervoudige waardecreatie, waar zij zelf nog niet eens van had durven dromen: de binnenkant EN de buitenkant van de donut verbonden. Jawel, in Gaasperdam! En als we de berichten goed gehoord hebben, gaat er op 9 november 2019 een heus Ma.aK akkoord gesloten worden met wethouder Rutger Groot Wassink. Daarin staat o.a. de ambitie: naar 20 Donut-Deals voor 2025! Goed voorbeeld doet goed volgen….

14 mei 2019: tweejarig project gelanceerd!

SLIMverduurzamen van onze woningen in Gaasperdam: het tweejarig project GroenGas Quick Fit werd op 28 maart 2019 met een mooie subsidie gehonoreerd en op 14 mei 2019  gelanceerd op het Sociaal Duurzaamheid Symposium in Amsterdam Zuidoost. Zie hier de presentatie en hieronder het filmpje:

GroenGas staat nu ook letterlijk op de kaart van de gemeente Amsterdam. Lees er de visie van Zuidoost maar op na!  Er gaan nog vele vernieuwingen (o.a. oprichting Stichting COFORCE als integrale verduurzamingsversneller) en activiteiten volgen….

1 februari 2019: De BUURTEN met BUREN Winter Special: lekker warm!

Op 1 februari 2019 stond de uitdaging centraal: hoe kunnen we onze huizen SLIM verduurzamen? 20 bewoners warmden zich bij initiator Anne eerst buiten bij het vuur en later in huis aan haar verhaal en aan de erwtensoep. De Laagbouw Vereniging (van bewoners van Maldenhof, Mijehof en Mijndenhof; 1000 woningen) ondersteunt ons initiatief en stelt haar website beschikbaar voor de voortgang.

2 februari 2019: Het Parool vertelt ons verhaal!

Op 2 februari 2019 stond in het Parool een paginagroot artikel over GroenGas QuickFit in Gaasperdam. Kortom, wij als bewoners en onze Partners (COCRATOS, gemeente/stadsdeel ZO, Waternet, !Woon, Cooperatie Zuiderlicht, Stichting Samen Energie Neutraal en Bareau) zijn er klaar voor. Nu eerst wachten op de toekenning van het projectvoorstel dat we bij de gemeente hebben ingediend (‘Ruimte voor duurzaam initiatief – gebiedsgerichte aanpak’).

Verder lezen

Voor oudere – maar nog steeds heel waardevolle –  informatie over de verduurzaming van Gaasperdam (en daar bouwt Groengas QuickFit op voort!) kunt u verder lezen op www.slimwonengaasperdam.nl

AGENDA

WAT ACHTER ONS LIGT

AFGELAST: Nationale Compostdag zaterdag 28 maart 12-14 uur